Прејди на содржината

Trainspotting (саундтрак)

Од Википедија — слободната енциклопедија
без наслов

Саундтракот на Trainspotting се два саундтрак-албуми издадени по филмската верзија на книгата од Ирвин Велш со истото име. Првиот е издаден на 9 јули 1996. Огромната заинтересираност за филмот и за првиот саундтрак довела до издавање на уште еден албум на 21 октомври 1997. Вториот саундтрак вклучува песни од филмот што не се нашле на првиот албум, како и песни што не се појавуваат во конечната верзија на филмот, но биле вклучени во претходни фази или биле користени како инспирација за филмот. Во 2007, уредниците на списанието Vanity Fair го рангирале првичниот саундтрак на Trainspotting како 7. најдобар филмски саундтрак во историјата [1].

Песни[уреди | уреди извор]

Trainspotting: Music from the Motion Picture[уреди | уреди извор]

 1. Lust for Life“ - Иги Поп (5:15)
 2. „Deep Blue Day“ - Брајан Ено (3:58)
 3. „Trainspotting“ - Primal Scream (10:36)
 4. Atomic“ - Sleeper (5:11)
 5. Temptation“ - New Order (7:02)
 6. „Nightclubbing“ - Иги Поп (4:15)
 7. Sing“ - Blur (6:03)
 8. Perfect Day“ - Лу Рид (3:46)
 9. „Mile End“ - Pulp (4:33)
 10. „For What You Dream Of“ (Full-on Renaissance Mix) - Bedrock featuring KYO (6:30)
 11. „ – 2:1“ – Elastica (2:35)
 12. „A Final Hit“ - Leftfield (3:17)
 13. Born Slippy .NUXX“ - Underworld (9: 46)
 14. „Closet Romantic“ - Дејмон Албарн (3:09)
без наслов

Trainspotting #2: Music from the Motion Picture, Vol. #2[уреди | уреди извор]

 1. „Choose Life“ - PF Project (7:48)
 2. The Passenger“ - Иги Поп (4:38)
 3. Dark & Long (Dark Train)“ - Underworld (9:52)
 4. Carmen Suite No.2“ - Жорж Бизе (2:07)
 5. „Statuesque“ - Sleeper (3:21)
 6. „Golden Years“ - Дејвид Боуи (3:59)
 7. „Think About the Way“ - Ice MC (4:19)
 8. „A Final Hit“ - Leftfield (4:55)
 9. „Temptation“ - Heaven 17 (3:03)
 10. „Nightclubbing (Baby Doc Remix)“ - Иги Поп (5:50)
 11. Our Lips Are Sealed“ - Fun Boy Three (2:51)
 12. „Come Together“ - Primal Scream (4:55)
 13. Atmosphere“ - Joy Division (4:07)
 14. „Inner City Life“ - Goldie (3:42)
 15. Born Slippy .NUXX“ (Darren Price Mix) - Underworld (6:29)

Целосна список на саундтракот[уреди | уреди извор]

Ова е целосна список на песни што се појавуваат во Trainspotting, по ред на појавување:

 1. Lust for Life“ - Иги Поп
 2. Carmen Suite No.2“ - Жорж Бизе
 3. „Deep Blue Day“ - Брајан Ено
 4. „Trainspotting“ - Primal Scream
 5. „Temptation“ - Heaven 17
 6. Atomic“ - Sleeper
 7. Temptation“ - New Order
 8. „Nightclubbing“ - Иги Поп
 9. Sing“ - Blur
 10. Perfect Day“ - Лу Рид
 11. „Dark and Long (Dark Train)“ - Underworld
 12. „Think About the Way“ - Frisco Vs. Ice MC
 13. „Mile End“ - Pulp
 14. „For What You Dream Of“ (Full-on Renaissance Mix) - Bedrock featuring KYO
 15. „ – 2:1“ – Elastica
 16. „Hertzlich Tut Mich Verlangan“ - Gabor Lehotka
 17. „Two Little Boys“ - Јуан Бремер
 18. „A Final Hit“ - Leftfield
 19. „Statuesque“ - Sleeper
 20. Born Slippy .NUXX“ - Underworld
 21. „Closet Romantic“ - Damon Albarn

Надворешни врски[уреди | уреди извор]