Dark & Long

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Dark & Long“
Underworld darklongUK.jpg
Сингл од Underworld
Страна Б 215 Miles“, „Burts“, „Dark Hard“, „Dark Train“, „Spoon Deep“, „Most 'Ospitable“, „Thing in a Book
Издаден 18 јуни 1994
Формат Грамофонска плоча (12"), ЦД
Издавачка куќа Junior Boy's Own
Композитор Рик Смит
Карл Хајд
Дарен Емерсон
Продуцент Рик Смит
Карл Хајд
Дарен Емерсон
Хронологија на синглови на Underworld
Spoonman
(1993)
Dark & Long
(1994)
Cowgirl
(1994)

Dark & Long“ е песна од Underworld, првично издаден во 1994 во Велика Британија. Бил на 57. место на британските списоци на 25 јуни 1994 една недела. Песната првпат се појавила на Dubnobasswithmyheadman претходната година.

Песни[уреди | уреди извор]

Сите песни се напишани, миксувани и продуцирани од Рик Смит, Харл Хајд и Дарен Емерсон, освен ако нема забелешка.

12": Junior Boy's Own / JBO 19 (Британија)[уреди | уреди извор]

 1. „Dark & Long (Dark Train Mix)“
 2. „Dark & Long (Burts Mix)“ - 8:47

12": Junior Boy's Own / JBO 19X (Британија)[уреди | уреди извор]

 1. „Dark & Long (Spoon Deep Mix)“
 2. „Dark & Long (Thing in a Book Mix)“

12": Junior Boy's Own / JBO 5010286 (Британија)[уреди | уреди извор]

 1. „Dark & Long (Dark Train)“
 2. „Dark & Long (Burts Mix)“ - 8:47

12": Intercord / INT 192.962 (Германија)[уреди | уреди извор]

 • Subtitled: Dark & Long (Chapter 1)
 1. „Dark & Long (Dark Train Mix)“
 2. „Dark & Long (Burts Mix)“ - 8:47

12": Intercord / INT 192.963 (Германија)[уреди | уреди извор]

 • Subtitled: Dark & Long (Chapter 2)
 1. „Dark & Long (Spoon Deep Mix)“ - 17:53
 2. „Dark & Long (Thing in a Book Mix)“ - 20:14

CD: Intercord / INT 825.400 (Германија)[уреди | уреди извор]

 1. „Dark & Long (Hall's Edit)“ – 4:08 (Хајд/Смит)
 2. „Dark Train (edit)“ – 9:51
 3. „Most 'Ospitable“ – 5:52
 4. „215 Miles“ – 20:02

CD: April Records / APR OO2CD (Данска)[уреди | уреди извор]

 1. „Dark & Long (7“)“ – 4:07 (Хајд/Смит)
 2. „Thing in a Book“ – 20:12
 3. „Spoon Deep“ – 17:53
 4. „Dark Hard“ – 11:30
 5. „Dark Train“ – 10:28
 6. „Burts“ – 8:47

CD: Junior Boy's Own / JBO 19CDS (Британија)[уреди | уреди извор]

 1. „Dark & Long (Hall's Edit)“ – 4:08 (Хајд/Смит)
 2. „Dark & Long (Dark Train)“ – 9:51
 3. „Most 'Ospitable“ – 5:52
 4. „215 Miles“ – 20:02

CD: Junior Boy's Own / JBO 5010273 (Британија)[уреди | уреди извор]

 1. „Dark & Long (Hall's Mix)“ – 4:08 (Хајд/Смит)
 2. „Dark & Long (Dark Train)“ – 9:51
 3. „Most 'Ospitable“ – 5:52
 4. „215 Miles“ – 20:02

Белешки[уреди | уреди извор]

 • Hall's Edit, Hall's Mix and the 7" mix се различни имиња за истиот микс на Dark & Long.
 • Hall (Хол) од Hall's Edit е Стив Хол.

Појавувања[уреди | уреди извор]

 • Dark & Long е првата песна на Dubnobasswithmyheadman (1993).
 • Dark & Long (Dark Train) се појавува во една сцена на Trainspotting (1996).
 • Dark & Long (Dark Train) се појавува на Northern Exposure од Саша и Џон Дигуид (1996).
 • Dark & Long (Dark Train) претходно била достапна само на сингловите „Dark & Long“ и „Born Slippy .NUXX“, пред да биде издадена низ целиот свет на ЦД во 2003, како дел од антологијата 1992-2002.
 • Спотот за Dark Train, режиран од Џон Холис и Грејам Вуд (1994), се појавува на видео компилацијата Kiteless: A Tomato Project.
 • Спотот за Most 'Ospitable, режиран од Дирк Ван Дорен и Грејам Вуд (1994), се појавува на видео компилацијата Kiteless: A Tomato Project.
 • Истите спотови на Dark Train и Most 'Ospitable исто така се појавуваат на компилацијата Footwear Repairs by Craftsmen at Competitive Prices.

Насловни слики[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]