The Legend of Zelda: A Link to the Past

Од Википедија — слободната енциклопедија
Корицата на играта

The Legend of Zelda: A Link to the Pastакционо-авантуристичка игра развиена и објавена од Nintendo за Super Nintendo Entertainment System (SNES). Тоа е трета игра од серијата Легендата на Зелда и била објавена во 1991 година во Јапонија и 1992 година во Северна Америка и Европа.

Приказната е официјално поставена многу години пред настаните на првите две Zelda игри . Играчот ја презема улогата на Линк додека патува за да го спаси Хајрул, да го победи кралот на демоните Ганон и да ги спаси потомците на Седумте мудреци. Се враќа во перспектива од врвот надолу, слична на оригиналната Легенда за Zelda, отфрлајќи го играњето со странично лизгање на Zelda II: The Adventure of Link . Воведе сериски главни елементи како што се паралелни светови и предмети вклучувајќи го и Мечот на Господарот .

Издадена до критички и комерцијален успех, A Link to the Past беше значајна игра за Nintendo и се смета за една од најдобрите видео игри на сите времиња . Играта беше пренесена и на Game Boy Advance како A Link to the Past Four Swords во 2002 година; A Link to the Past продаде 6,5 милиони копии на двете платформи Од 2004 година. Последователно беше пренесен и на Wii, Wii U и Новиот Nintendo 3DS преку виртуелната конзола и Nintendo Switch преку Nintendo Switch Online . Во 2017 година, Нинтендо повторно ја објави A Link to the Past како дел од класичното издание на SNES . [1] Наследникот, The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, беше најавен и објавен за Nintendo 3DS во 2013 година. [2] [3]

Играње[уреди | уреди извор]

Повторливите ставки и техники беа воведени во A Link to the Past, како што се Кукaта, Мечот на Господарот, нападот со вртење и Чизмите на Пегаз. Присутни се Срцеви Контејнери кои го зголемуваат максималното здравје на играчот (погодоци), но многу од нив се поделени на „Парчиња од срце“, од кои четири сочинуваат еден Срцев Контејнер. Повеќето од нив се добро скриени, додавајќи вредност за повторување на играта. Сите Зандани се на повеќе катови и бараат од Линк да оди меѓу повеќе катови и понекогаш да паѓа низ дупки за да падне и слета на пониски катови. [4] [5]

  1. „Super NES Classic Edition“. Nintendo of America, Inc. September 29, 2017. Архивирано од изворникот на 2017-09-28. Посетено на 2022-03-20.
  2. McWhertor, Michael. „The Legend of Zelda: A Link to the Past sequel coming to Nintendo 3DS this holiday“. Polygon. Vox Media Inc. Посетено на December 31, 2014.
  3. Schreier, Jason. „The New 3DS Zelda Is Called A Link Between Worlds“. Kotaku. Kotaku. Посетено на December 31, 2014.
  4. Arakawa, M. (1992). The Legend of Zelda: A Link to the Past Nintendo Player's Strategy Guide. Nintendo. ASIN B000AMPXNM.
  5. Stratton, Bryan (December 10, 2002). The Legend of Zelda — A Link to the Past. Prima Games. ISBN 0-7615-4118-7.