SMDS

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Internet Protocol Suite
Application Layer
BGP · DHCP · DNS · FTP · HTTP · IMAP · IRC · LDAP · MGCP · NNTP · NTP · POP · RIP · RPC · RTP · SIP · SMTP · SNMP · SSH · Telnet · TLS/SSL · XMPP · (more)
Transport Layer
TCP · UDP · DCCP · SCTP · RSVP · ECN · (more)
Internet Layer
IP (IPv4, IPv6) · ICMP · ICMPv6 · IGMP · IPsec · (more)
Link Layer
ARP/InARP · NDP · OSPF · Tunnels (L2TP) · PPP · Media Access Control (Ethernet, DSL, ISDN, FDDI· (more)

Switched multimegabit data service (SMDS) претставува неконекциски сервис кој се користи за да се поврзи LANs, MANs и WANs за размена на податоци. SMDS беше заснована на IEEE 802.6 DQDB(Distributed Queue Dual Bus) стандард. SMDS ги фрагментира своите datagrams во помали "клетки" за превоз, а може да се гледа како технолошки претходник на ATM.

Зголемувањата на необработени податоци ја отстранува потребата за фрагментација во клетките, и SMDS' niche market "позицијата гарантира дека тоа остана високи-цени на сервиси. Како резултат на тоа, SMDS беше заменет од страна на IP-базирани и Етернет-базиран услуги и MPLS.

Switched Multimegabit Data Service (SMDS) е телекомуникациска услуга која овозможува конекција, високи перформанси, пакет-switched на податоци за транспорт. Да се биде ниту протокол ниту технологија, тoa ги поддржува стандардниите протоколи и комуникациски интерфејси коишто ја користат моменталната (и идна) технологија.

SMDS им овозможува на корисниците транспарентно да ги прошират своите податочно комуникациски способности во текот на еден поширок географски простор. Бидејќи тоа е услуга понудена од страна на телефонските компании, SMDS дозволи ова проширување со користење на Customer-premises equipment (CPE) и протоколи, со минимална инвестиција во посветени изнајмени линии каде што бројот на линиски завршетоци се зголемува.

SMDS е дефинирано од страна на IEEE 802.6 Metropolitan area network (MAN) стандардот, којшто е имплементиран од страна на Bellcore. Може да се користат различни технологии, вклучувајќи широкопојасен ISDN Broadband ISDN(B-ISDN) и Distributed Queue Dual Bus (DQDB). Тековни Северно Американски имплементации го користат DQDB со DS1 (1,5 Mbit / s) или DS3 (44,736 Mbit / s) линии. Други имплементации користат Е1 линии на брзини над 1,9 Mbit / s или Е3 линии. Идните SMDS мрежи ќе го спојат B-ISDN со SONET OC3 на 155,520 Mbit / s.

Развојот на оваа услуга е паралелна со новите Asynchronous Transfer Mode (ATM) стандарди. Како ATM, SMDS користи cell relay ТРАНСПОРТ. И двете услуги користат 53 октет клетки за транспорт и можат да се сместат пакет должини од 9188 октети (Сепак, максималната должина е 9.188 за SMDS октети, а максималната должина на АТМ е 65535 октети.)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Предлошка:Compu-network-stub