Dynamic Host Configuration Protocol

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) е збир на правила кои овозможуваат барање и добивање на ИП адреса на компјутерскатa мрежа од DHCP опслужувачот.

Како работи DHCP[уреди | уреди извор]

DHCP серверерот е инсталиран на опслужувач во компјутерската мрежа, може да биде покренат и на рутерот. Тој на клиентите му доделува адреси за однапред одреден збир на ИП адреси. Тие клиентски уреди можат да бидат компјутери , мрежни печатари или мрежни адаптери . Со ИП адресата клиентите можат да добијат и други мрежни подесувања како што се подразбира излез од мрежата (default gateway), мрежна маска, адреса DNS опслужувач и други. Во спротивно, да нема DHCP опслужувач на мрежата, сите овие вредности би се внесувале рачно. DHCP се стара да сите ИП адреси бидат единствени, те. да нема две исти ИП адреси бо мрежата.