Telnet

Од Википедија — слободната енциклопедија
Busybox DG834Gt

Телнет претставува мрежен протокол кој се користи во интернетот и локалните мрежи за да обезбеди двонасочна интерактивна текст-комунукација користејќи виртуелна терминал врска. Корисничките податоци се пресретнуваат со Телнет контролна информација во 8-битни бајт ориентирани податоци поврзани со Трансмисиски контролен протокол(TCP).
Телнет е основан во 1969 почнувајќи со RFC 15, подоцна проширено со RFC 854 и стандардизирано како Internet Engineering Task Force(IETF) интернет стандард STD 8, еден од првите интернет стандарди.
Телнет овозможува пристап до интерфејс командната линија(command-line interface, вообичаено на оперативниот систем) на оддалечен опслужувач. Поголем број од мрежната опрема и оперативниот систем заедно со TCP/IP stack ги поддржуваат Телнет услугите за оддалечените конфигурации (вклучувајќи системи засновани на Windows NT). Поради безбедносните проблеми на Телнет протоколот неговата употреба за оваа намена се намали во однос на SSH.

Историја и стандарди[уреди | уреди извор]

Телнет претставува клиент-опслужувач протокол, заснован на сигурен ориентиран транспорт. Најчесто овој протокол се употребува за да овозможи врска до TCP(Трансмисиски конролен протокол) влез број 23, каде Телнет-опслужувач апликацијата се користи. Телнет финкционира TCP/IP , а оригинално е заснован на Програма за контролирање на мрежен прoтокол(NCP). Пред 5 Март, 1973 година Телнет претставувал ад-хог протокол без официјална дефиниција. Во суштина користел 8-битен канал за разменување на 7-битни ASCII податоци. Секој бајт што ќе остане при разменувањето на 7-битни ASCII податоци на битови претставувал специјален Телнет карактер. На 5 Март, 1973 бил дефиниран Телнет стандард протокол во UCLA со издавање на 2 NIC документи: Телнет протокол спецификации, NIC #15372 , и опциони Телнет спецификации, NIC #15373. Поради палетата на поставки на структурата на протоколот, многу верзии беа направени, некои од нив беа преземени како Интернет Стандарди, IETF документи STD 27 низ STD 32. Некои верзии беа широко имплементирани а други се предложени како стандарди на IETF.

Безбедност[уреди | уреди извор]

Кога Телнет беше развиен во 1969 повеќето од компјутерските корисници беа во компјутерските одделенија на академските интитуции, или пак на големите приватни и владини истражувачки институции. Сигурноста во овие околини во почетокот не претставувал некој поголем проблем сè до 1990 година сè до појавата на Bandwidith. Сè поголемиот број на корисници на компјутерските системи со пристап до интернетот и сè поголемиот број на корисници кои се обидуваат да им наштетат на другите кориснички опслужувачи доведе до тоа криптираните податоци да станат потреба во компјутерскиот свет. Експертите во компјутерската безбедност како што се научниците од SANS институтот препорачуваат дека користењето на Телнет врската на далечинско конектирање треба да биде избегнето во сите нормални ситуации од следниве причини:

  • По дефиниција Телнет не ги криптира податоците испратени преку врската(вклучувајќи ги и лозинките) и често во пракса е да се прислушкуваат комуникациите и подоцна да се упоребуваат во злонамерни цели, секој кој има пристат до насочувач, порта, пренасочувач или центар може да лоцира мрежа помеѓу два хоста каде што се употребува Телнет врска и може да се пресретнуваат пораките и да се добијат податоци за корисничкото име и лозинката(или било што друго да е внесено) со помош на следниве програми како tcpdump и Wireshark.
  • Повеќето Телнет имплементации немаат потврда дека ќе обезбедат сигурна комуникација помеѓу два хоста без притоа информациите да бидат пресретнати.
  • Најчесто користените Телнет системски програми имаат неколку пропусти откриено во текот на годините.

Сите проблеми околу сигурноста и безбедноста во Телнет комунациите драстично ја намали употребата на Телнет протоколите, а особено во секојдневното употребување на интернетот за разлика од Secure Shell (SSH) протоколот кој беше развиен во 1995. SSN ги обезбедуваше повеќе од функционалностите на Телнет протоколот, но со назначени подобрувања во енкриптирањето на приватните податоци меѓу кои и лозиниките од можноста да бидат пресретнати, а исто така и употребата на приватниот клуч како доказ дека компјутерот е тој што навистина се претставува. Како што се случи и со некои од првите интернет протоколи, така се појавија и подобрени верзии на Телнет протоколот како што се Transport Layer Security (TLS) безбедноста и Simple Authentication and Security Layer (SASL) потврда дека се решаваат горенаведените проблеми. Повеќето од Телнет имплементациите не ги содржат овие додатоци за заштита и безбедност на податоците и со тоа се доведе до значително мал интерес за Телнет протоколот.

Телнет 5250[уреди | уреди извор]

IBM 5250 или 3270 работната станица е поддржана со Телнет клиенти, TN5250/TN3270, и IBM опслужувачи. Клиентите и опслужувачите се дизајнирани да пропуштат IBM 5250 податоците преку Телнет генерално ја поддржуваат SSL енкрипцијата, и SSH не вклучува 5250 пропуштање. Под OS/400, влез 992 е претставува основен влез за обезбеден телнет.

Телнет Податоци[уреди | уреди извор]

Сите октет податоци освен \377 се пренесени преку TCP комуникација како што се. Исто така Телнет апликацијата за клиенти може да се користи за подобрување на интерактивната ТСР употреба и целосно се верува дека таквата употреба која што не корист IAC(\377 карактер или 255 во децимала) е функционално идентично. Како и да е постојат и други виртуелни мрежни терминални правила, како што е побарувањето за враќањето на основниот карактер(CR, ASCII 13) да биде проследен со NULL(ASCII 0 ) карактер којшто прави разлика помеѓу телнет протоколот и TCP употреба. Од друга страна , многу системи сега имаат вистински TCP клиенти , како што се netcat или socat на UNIX и PuTTY на Windows, којшто исто така може да се користи за мануелен разговор со други сервиси без специализиран софтвер за клиенти. Како и да е Телнет сè уште се користи за дебагирање на некои мрежни уреди како што се SMTP, IRC, HTTP, FTP и POP3 опслужувачите, но од сите овие само FTP вистински користи Телнет формат.

Тековна состојба[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од средината на 2010 Телнет протоколот најчесто е користен за”влез оддалеку”, но Телнет е популарен и други различни области на примена:

  • Мрежи на правни лица да иммат пристап до хост апликации, пр. на IBM Mainframes.
  • Администрација на деловите на мрежата, пр. Во одобрување, интеграција и зачувување на јадрото на мрежните елементи во мобилните мрежи за комуникација и многу системи за индустриска контрола.
  • MUD игри, играни преку интернет како и talkers, MUSHes, MUCKs, MOOes, и растот на BBS заедниците.
  • Интернет гејмерските клубови, како Internet Chess Club, the Free Internet Chess Server и Internet Go server.
  • Embedded systems.
  • Мобилни дата колекции на апликации каде што Телнет се користи како заштита на мрежата

Телнет е дел од FTP протоклот. FTP податоците се пренесуваат во Телнет формат, иако некој софтвер ги имплементира погрешно.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]