3 јануари (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1918  Признаена е независноста на Финска.
1945  Во Скопје започнало да излегува првото детско списание на македонски јазик во Македонија, „Пионер“. Неговите први уредници биле писателот Славко Јаневски и професорот Јонче Јосифовски.
1945  По наредба на главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија, била формирана Командата на градот Скопје.
1961  САД ги прекинаа дипломатските односи со Куба. Во април истата година кубанската армија и кубанскиот народ ја попречија инвазијата на кубанските контрареволуционери кои со помош на САД се истоварија во Лас Вегас.
2009  Сатоши Накамото го произвел првиот биткоин.