28 септември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1864  Во Лондон е основана Првата интернационала.
1867  Торонто станува главен град на Онтарио.
1898  Италијанскиот лекар и зоолог Батиста Граси ги објавил резултатите од повеќегодишните проучувања во кои ги открил вистинските причинители и пренесувачи на маларијата.
1993  Владата на Демократска Народна Република Кореја донесе одлука за признавање на Република Македонија.
1994  Во Скопје, во издание на „МИ-АН“, излегува првиот број на „Македонско време“, независен информативно-политички магазин.