Прејди на содржината

27 Евтерпа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Евтерпа (мала планета ознака 27 Евтерпа) — камениот астероид и родителско тело од Евтерпиното семејство, сместен во внатрешниот астероиден појас, со пречник од приближно 100 километри. Го открил англискиот астроном Џон Расел Хинд во опсерваторијата Џорџ Бишоп во Лондон на 8 ноември 1853 година. Астероидот го добил името по Евтерпа, музата на музиката во грчката митологија.

Орбита на астероидот Евтерпа и неговата положба во Сончевиот Систем


Евтерпа е еден од најсветлите астероиди на ноќното небо. Имал привидна величина од 8,3 за време на перихелична спротивставеност на 25 декември 2015 година. Врз основа на спектрите од S-тип, составот изгледа каменест. Има големина на пресек од околу 100–120 км. 27 Евтерпа кружи околу Сонцето со период од 3,59 години и се врти околу својата оска еднаш на секои 10.4 часови.

Тоа е родителското тело на семејството Евтерпа, камено семејство астероиди во внатрешниот појас од скоро 400 познати членови. Евтерпа е проучуван со радар.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]