1 декември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1918  Создадено Кралството на Србите, Хрватите и Словенците.
1991  Украинските гласачи со огромно мнозинство гласаат позитивно за независност од Советскиот Сојуз.
1995  Хавиер Солана е избран за генерален секретар на НАТО.
2018  Андрес Мануел Лопес Обрадор станува претседател на Мексико.