Прејди на содржината

15 август (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1519  Основан е градот Панама, главен град на истоимената земја.
1824  Ослободени американски робови ја основаат Либерија.
1877  Томас Едисон (на сликата) ја прави првата трајна снимка во историјата — „Мери имаше јагненце“.
1947  Индија добива независност од Велика Британија и станува првата независна нација од Комонвелтот.
1960  Република Конго (Бразавил) ја прогласува својата независност од Франција.
1971  Бахреин стекнува независност од Велика Британија.