Прејди на содржината

Шуми во Шведска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шума во Даларна

Шумите во Шведска заваќаат 69% од копното. Во јужна Шведска, човечките интервенции почнале да имаат значително влијание врз широколисните шуми пред околу 2000 години, каде што биле пронајдени првите докази за екстензивно земјоделство.[1] Неодамнешните студии опишувале долгорочен процес на бореализација во југо-централна Шведска, почнувајќи од почетокот на холоценот, каде дабот и евлата навидум почнале да опаѓаат пред околу 2000 години поради намалувањето на температурата.[2] Во исто време норвешката смрека почна да емигрира од север, а европската бука емигрира од југот на Европа. Иако, како примарен резултат на управувањето со производните шуми во средината на дваесеттиот век, P. abies и шкотскиот бор покриваат заедно околу 75% од реалниот волумен на стоечки дрвја во јужна Шведска.[2][3]

Економско користење на шумите[уреди | уреди извор]

Дрвото од шумата долго време се користи во јужниот дел на земјата и во раните земјоделски области како извор на гориво и како градежен материјал. Дрвото беше од суштинско значење за раната рударска индустрија во Шведска, бидејќи се користеше за производство на јаглен за преработка на руда. Други значајни шумски производи ги вклучувале дрвениот терен, катран и поташа, кои биле произведени за извоз почнувајќи од средниот век.[4]

Шумарската работа се проширила во Норланд, почнувајќи од почетокот на 19 век, а добиените исчистени области станале место на мали фарми и пасишта. Обемната сеча резултираше со развој на пилана индустрија, која произведуваше граѓа за извоз. Ова проширување продолжило до 1905 година[4]

Список на шведски шуми[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lindbladh, Matts; Brunet, Jörg; Hannon, Gina; Niklasson, Mats; Eliasson, Per; Eriksson, Göran; Ekstrand, Anders (2007-06-01). „Forest History as a Basis for Ecosystem Restoration—A Multidisciplinary Case Study in a South Swedish Temperate Landscape“. Restoration Ecology (англиски). 15 (2): 284–295. doi:10.1111/j.1526-100X.2007.00211.x. ISSN 1526-100X.
  2. 2,0 2,1 Lindbladh, Matts; Axelsson, Anna-Lena; Hultberg, Tove; Brunet, Jörg; Felton, Adam (2014-10-03). „From broadleaves to spruce – the borealization of southern Sweden“. Scandinavian Journal of Forest Research. 29 (7): 686–696. doi:10.1080/02827581.2014.960893. ISSN 0282-7581.
  3. Felton, A.; Hedwall, P. O.; Lindbladh, M.; Nyberg, T.; Felton, A. M.; Holmström, E.; Wallin, I.; Löf, M.; Brunet, J. (2016-04-01). „The biodiversity contribution of wood plantations: Contrasting the bird communities of Sweden's protected and production oak forests“. Forest Ecology and Management. 365: 51–60. doi:10.1016/j.foreco.2016.01.030.
  4. 4,0 4,1 „Boreal Forests of the World - SWEDEN - FORESTS AND FORESTRY“. www.borealforest.org. Посетено на 8 April 2017.