Шимон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Шимон (унгарски јазик|Simon), е име кое се користи во унгарскиот јазик, има Хибру основа и значење му е: оној кој те сослуша.

Сродни имиња:[уреди | уреди извор]

  • Шемјен (унгарски јазик |Semjén)
  • Шимеон (унгарски јазик |Simeon)

Имендени[уреди | уреди извор]

Познати личности[уреди | уреди извор]

Друго име[уреди | уреди извор]

  • Свети Петар - (унгарски јазик |Simon apostol - Szent Péter)
  • Шимон Будаи - (унгарски јазик |Budai Simon), унгарски писател,
  • Шимон од Кезе - (унгарски јазик|Kézai Simon), унгарски хроничар од 13 век,
  • Шимон Шидон - (унгарски јазик|Sidon Simon), унгарски математичар.

Шимон во презимиња[уреди | уреди извор]

  • Нил Сајмон - (англиски јазик|Neil Simon), американси писател и драматург,
  • Пол Сајмон - (англиски јазик|Paul Simon), американски музичар.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]