Шајка (брод)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шајка на Драва во 1914 година, денешна северозапана Словенија)

Шајки се лесни и брзи дрвени бродови (чамци). Ги употребувале Србите во Војводина, Унгарците и Турците на Дунав и Козаците на Днепар. Малите бродови користеле весла, додека поголемите едра и со својот изглед најмногу потсетувале на малите галии. Шајките биле лесни за командување и како такви биле идеални за патролирање и брзи напади. Обично имале наоружана посада која во зависност од големината на шајката можела да има и до 30 луѓе,[1] познати као шајкаши. На врвот на шајката обично се наоѓал топ. На просторите на Војводина прв пат почнале да се употребуваат за време на турските напади на Унгарија, а во Австриското Царство се користеле сè до XIX век.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hollins, p. 11