Чалкучимак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чалкучимак, генерал

Чалкучимак (роден во 15 век, умрел во Кахамарка, Перу во 1533) бил еден од главните Инка генерали заедно со Кискис и Румињахуи кои го поддржувале Атахуалпа. За Атахуалпа, Чалкучимак победил во пет битки против шпанските окупатори.

Чалкучимак е роден во Кито. За време на граѓанската војна во Тавантинсују, тој бил на страната на Атахуалпа и учествувал во акцијата за поразување на Хуаскар за време на битката на Чимборазо. Чалкучимак го заробил братот на Хуаскар, Аток кој подоцна и го убил. Во април 1532 година тој и неговите соброци го заробиле и убиле Хуаскар за време на битката на Кипаипан.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]