Румињахуи

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Споменик на Румињахуи во Еквадор.

Румињахуи (роден во 15 век, умрел на 25 јуни 1535) бил Инка генерал кој по смртта на Сапа Инка Атахуалпа го продолжил отпорот против шпанската инвазија во Тавантинсују во 1533.

Румињахуи бил роден во Пиларо и родно име му било Ати II Пилахуаско. Историчарите кои се занимаваат со историјата на Инките, веруваат дека овој бил полубрат на Атахуалпа. Некогото име на кечуански јазик значи „лице од камен“

Поврзано[edit | edit source]