Црн Рзав (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Црн Рзав — река во западниот дел на Србија источниот дел на Босна и Херцеговина

Црн Рзав извира на планината Златибор во Србија. За разлика од Бел Рзав, Црн Рзав има темно корито по кое и што го добил името. Исто така за разлика од Бел Рзав кој е познат по ладната вода, Црн Рзав е познат по топлата вода. Во селото Вардиште во општината Вишеград се вкрстува со Бел Рзав со тоа што настанува Рзав кој по десет километри се влева во Дрина во Вишеград.

Оваа статија за река е никулец. Може да помогнете со нејзиното уредување!