Црноопашест стршлен

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Vespa|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Црноопашест стршлен
ヒメスズメバチ Vespa ducalis (14520692679).jpg
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Vespa
Вид: Црноопашест стршлен
Биномен назив
Vespa ducalis
Смит, 1852
Синоними

Црноопашест стршлен (Vespa ducalis) е стршлен кој се наоѓа во Источна Азија. Овој вид на стршлен бил за првпат опишан од Фредерик Смит во 1852 година.

Description[уреди | уреди извор]

Должината на телото е помеѓу 24 и 37 мм со забележителна црна „опашка“. Возрасните се само малку помали од азискиот голем стршлен.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Стршленот се наоѓа во Азија на места како што е Кина, Хонгконг, Индија (североисточен дел), Јапонија, Кореја, Мјанмар, Непал, Сибир во Русија, Тајван, Тајланд и Виетнам (северен и централен дел).

Однесување[уреди | уреди извор]

Ларвите всушност само ги јадат пулпите (куклите) и ларвите на осите и така возрасните честопати ги напаѓаат гнездата на осите при што ги ловат ларвите, истовремено игнорирајќи ги возрасните.

Гнездо[уреди | уреди извор]

Колониите кои овој стршлен ги создава се најмалите од сите стршлени. Гнездата се под земја и во просек имаат по 50 единки.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]