Црква „Св. Пантелејмон“ - Мокриево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црква „Св. Пантелејмон“
македонска православна црква
Епархија Струмичка
Местоположба

Карта

Место Мокриево
Општина Ново Село
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свети Пантелејмон
Завршено 1870
Архитектонски опис

„Св. Пантелејмон“христијански храм која се наоѓа во Мокриево, Општина Ново Село.

Годината на изградбата на црквата е напишана на самата фасада. Црквата била зографисана во 1874 година, од страна на Андон Петров од селото Гари, Дебарско.