Црвени бригади

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фракција на црвената армија
Функционира 1970 – денес
(релативно неактивни во текот на 80-тите години на 20 век)
Подрачја Италија
Идеологија Марксизам
Ленинизам

Црвени бригади (италијански: Brigate Rosse) e марксистичко-ленинистичка паравоена организација, со седиште во Италија, одговорна за голем број на насилни инциденти, убиства и грабежи во текот на т.н. Години на олово. Формирана е во 1970 година, организацијата се обиде да создаде "револуционерна" државата преку вооружена борба во Италија и отстранување на НАТО од оваа држава. Црвените бригади станале озогласени во текот на 70 и раните 80-ти години на XX век со своите насилни обиди за дестабилизација на Италија со акти на саботажа, банкарски грабежи и киднапирања [1] .

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Westcott, Kathryn (6 January 2004). „Italy's history of terror“. BBC.