Циклус на уреа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Петте реакции кои го сочинуваат циклусот на уреа. Првите две се одвиваат во митохондриите, додека останатите три се одвиваат во цитосолот.

Циклусот на уреата (познат и како орнитински циклус) е циклус на биохемиски реакции кои се случуваат кај голем број на животни, вклучувајќи го и човекот, при што се добива уреа ((NH2)2CO) од амонијак (NH3). Овој циклус е откриен од страна на Ханс Адолф Кребс и Курт Хенселајт во 1932 година, пет години пред откривањето на циклусот на лимонска киселина. Кај цицачите, циклусот на уреа се случува главно во црниот дроб, и помалку во бубрезите.

Реакции[уреди | уреди извор]

Реакции во циклусот на урејата
Чекор Реактанти Производи Катализирано од Место
1 NH4+ + HCO3 + 2ATP карбамоил фосфат + 2ADP + Pi CPS1 митохондрии
2 карбамоил фосфат + орнитин цитрулин + Pi OTC митохондрии
3 цитрулин + аспартат + ATP аргининосукцинат + AMP + PPi ASS цитосол
4 аргининосукцинат Arg + фумарат ASL цитосол
5 Arg + H2O орнитин + уреа ARG1 цитосол