Цветко Тасев

Од Википедија — слободната енциклопедија

Цветко Тасев (? - 6 март 1906) — македонски револуционер брат на секретарот и војводата Ристо Тасев,бил битолски војвода на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација .

Биографија[уреди | уреди извор]

Цветко Тасев е роден во струшкото село Ташмаруништа, во Отоманската империја. Тој се приклучи на ВМОРО и стана водач на селскиот одред од родното село. За време на востанието Илинденското востание, тој се борел на 23 јули кај Ташмаруништа и во областа Горица, близу Сливово, на 2 август. Во 1904 година бил војвода во битолскиот регион и на 5 јули се борел против турската војска кај селото Тепавци . Во 1906 година тој бил герила под водство на Милош Павлов ,заедно починале на 6 март 1906 година во Нерези, Струшко.