Прејди на содржината

Цар на Мексико

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цар на Мексико
Поранешна монархија
Imperial
Царски грб
Максимилијан I
Прв владетел Августин I
Последен владетел Максимилијан I
Звање Неговото Царско Величество
Резиденција Чапултепечки замок
Прогласил наследно
Монархијата започнала 19 мај 1822
Монархијата завршила 15 мај 1867

Цар на Мексико (шпански: Emperador de México) — владетел на Мексико на два непоследователни наврата во XIX век.

Со осамостојувањето од Шпанија во 1821 г. Мексико станало независна монархијаПрвото Мексиканско Царство (1822–1823). Набргу монархијата е заменета со Првата Мексиканска Република. Во 1860-тите Мексико повторно станало монархија — Второто Мексиканско Царство (1864–1867).

Обата цара биле насилно симнати од власт и погубени.

Мексиканско Царство (1822–1823)

[уреди | уреди извор]
Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Августин I
27 септември 1783(1783-09-27) – 19 јули 1824(1824-07-19) (возр. 40) 19 мај 1822 19 март 1823 Итурбиде Августин I

Мексиканско Царство (1864–1867)

[уреди | уреди извор]
Име
Животен век
Стапил
Отстапил
Белешки
Династија
Слика
Максимилијан I
6 јули 1832(1832-07-06) – 19 јуни 1867(1867-06-19) (возр. 34) 10 април 1864 15 мај 1867 Лотаринговци Максимилијан I

Поврзано

[уреди | уреди извор]