Хјурон

Од Википедија — слободната енциклопедија
За истоимениот народ видете Хјурон (народ).
Езерото Хјурон.

Хјурон е едно од Големите езера. Тоа се граничи на запад со Мичиген, а од исток со покраината Онтарио. Името на езерото му го дале раните француски истражувачи, а е засновано на Хјурон народот кои го населуваат околниот регион.

Географија[уреди | уреди извор]

Езерото Хјурон (45°00”N 83°00”W) е второто најголемо од Големите езера, со површина од 59,600 км2,[1] блиску до големината на Западна Вирџинија, правејќи го третото најголемо слатководно езеро на Земјата (четврто, ако се вклучи и соленото Касписко Езеро). Хјурон содржи 3,538 кубни km вода и има бргова линија долга 6,157 км.[1]

Хјурон се наоѓа на 176 m надморска висина.[2] Просечната длабочина на езерото е 59 m, додека максималната е 229 m. Езерото е долго 332 км и широко 245 км.[2]

Поголеми градови на Хјурон се: Сагинау, Мичиген, Беј Сити, Мичиген, Алпена, Мичиген, Шибојган, Мичиген, Сент Игнас, Мичиген, Порт Хјурон, Мичиген, Годерих, Онтарио и Сарнија, Онтарио.

Забележлива атракција на езерото е островот Мантулин, кој ги дели Северниот Канал и Џорџискиот Залив од основната маса на вода на Хјурон.

Геологија[уреди | уреди извор]

Езерото Хјурон е поврзано со езерото Мичиген, кое лежи на иста надморска висина. Протокот Макинак ги прави овие две езера геолошки и хидролошки истата маса на вода. Горното Езеро е значително повисоко од овие две. Тоа се празни од реката Сент Мерис кај Со Сент Мари откаде се влева во Хјурон.

Како и другите Големи езера, и Хјурон е формирано од стопениот мраз од ледниците.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „About Our Great Lakes: Lake by Lake Profiles“. NOAA - Great Lakes Environmental Research Laboratory.
  2. 2,0 2,1 „Physical features of Great Lakes“. project.geo.msu.edu. Посетено на 2022-01-31.