Хуголин Гавлович

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хуголин Гавлович (роден како Мартин Гавлович; 11 ноември 1712, Царни Дунајец4 јуни 1787, Хоровче) — словачки свештеник Францисканец, кој бил автор на религиозни, морални и просветни списи на современиот народен западнословачки јазик и бил истакнат претставник на барокната литература во Словачка.

Пишувал дидактичко-рефлексивна поезија. Неговите дела се напишани на западнословачки народен јазик кој „се наоѓа временски, како и јазично, меѓу системите опишани од Павел Долежал и од Антон Бернолак“ (Дуровиќ „Јазикот на Валаска Сскола“ 659). Неговото најпознато дело е Валашска школа, мравув слобода, дело од 17.862 стихови, скоро сите во четиринаесет слогови, како и бројни верзионирани двојни маргиналии.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Sabo, Gerald J.: Hugolín Gavlovič’s Valaská Škola. - Columbus, OH, 1988, 730 p.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]