Хиполита

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хиполита

Хиполита била Амазонска кралицата која поседувала магичен појас кој и го дал татко и Арес, богот на војната. Појасот го означувал нејзиниот авторитет како кралица на Амазонките. Таа е важна и во митовите на Херакле и на Тезеј. Затоа приказните за неа се доволно разновидни што тие всушност би можеле да бидат за неколку различни карактери.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robert Graves (1955) The Greek Myths