Хипербола (лингвистика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во литературата[уреди | уреди извор]

Фигури
Фигури на значењето (тропи)
  • Тропи на зборовите
Фигури на формата

Хипербола е тропа поширока од зборот, а уметничката вредност ја добива по пат на претерување. Со хиперболата нештото се прикажува поголемо одошто е. Обратно од хипербола е литота.

Пр. Кога врне хиперболично велиме: „Надвор е потоп!“


Хипербола е стилска фигура со која се зголемуваат(преувеличуваат)нечии особини и интезитетот на дејството. пр.ке пукнам од смеа пр.направи море од солзи. пр.се отепа од учење.