Прејди на содржината

Литар

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Хектолитар)

Литар или (л или L), е единица за волумен. Литарот не е дел од системот SI, но е прифатена за употреба во самиот систем. Внатре во системот литарoт е дефиниран во кубни метри3). Се појавува во неколку варијанти во метричкиот систем.

Дефинирање[уреди | уреди извор]

Литарот е дефиниран, како посебно име за кубен дециметар (1 л = 1 дм3). Или 1 л = 0,001 м3

Литарот на почетокот е дефиниран како волумен кој го зафаќа вода со тежина од 1 килограм, при нормален притисок и температура. Оригиналниот метрички систем го користел литарот како основна единица.

SI-претставки кои се однесуваат на литарот[уреди | уреди извор]

Степен Назив Симболи Степен Назив Симболи
100 Литар l L л Л      
101 Декалитар dal daL дал даЛ 10−1 Децилитар dl dL дл дЛ
102 Хектолитар hl hL хл хЛ 10−2 Сантилитар cl cL сл сЛ
103 Килолитар kl kL кл кЛ 10−3 Милилитар ml mL мл мл
106 Мегалитар Ml ML Мл МЛ 10−6 Микролитар µl µL µл µЛ
109 Гигалитар Gl GL Гл ГЛ 10−9 Нанолитар nl nL нл нЛ
1012 Тералитар Tl TL Тл ТЛ 10−12 Пиколитар pl pL пл пЛ
1015 Петалитар Pl PL Пл ПЛ 10−15 Фемтолитар fl fL фл фЛ
1018 Ексалитар El EL Ел ЕЛ 10−18 Атолитар al aL ал аЛ