Прејди на содржината

Хатранска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хатранско писмо
Хатранско арамејско писмо
Тип
Правец на пишувањеод десно кон лево Уреди на Википодатоците
Сродни писма
Матични системи
ISO 15924
Уникод
U+108E0–U+108FF
Final Accepted Script Proposal

Хатранската азбука е писмо користено за пишување на арамејски јазик во Хатра, дијалект што се зборувал од приближно 98/97 п.н.е. (година 409 од селевкискиот календар) до 240 година од новата ера од раните жители на денешен северен Ирак. Многу натписи на оваа азбука може да се најдат во Хатра, антички град во северен Ирак изграден од Селевкидската Империја и исто така користена од Партската Империја, но потоа уништена од Сасанидската Империја во 241 година од нашата ера. Асур исто така има неколку натписи кои дошле до својот крај по нејзиното уништување од страна на Сасанидите во 257 година, додека остатокот од натписите се ширел ретко низ Дура Европос, Гадала, Тур Абдин, Тикрит, Саадија и Кабр Абу Наиф.[1] Многу од современите урнатини биле уништени од Исламската Држава Ирак и Левант на почетокот на 2015 година. Тој бил кодиран во Уникод Стандард 8.0 со поддршка од Иницијативата за кодирање на писма на Универзитет Калифорнија - Беркли.

Одлики[уреди | уреди извор]

Писмото било напишано од десно кон лево, како што е типично за арамејските писма и за повеќето абџади. Броевите исто така се пишуваат од десно кон лево (поголема вредност на место од десно), а има и две познати интерпункциски знаци. Некои вообичаени лигатури, исто така, постојат, и се чини дека не се потребни, а се само краток облик на пишување. Познато е дека постојат околу 600 текстови.[2]

Уникод[уреди | уреди извор]

Хатранското писмо било додадено на Уникод Стандард во јуни 2015 година со објавување на верзијата 8.0.

Уникод-блокот за хатранската азбука е U+108E0–U+108FF.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Beyer 1998
  2. Everson, Michael (24 септември 2012). „N4324: Preliminary proposal for encoding the Hatran script in the SMP of the UCS“ (PDF). Меѓународна организација за стандардизација. Посетено на 28 јануари 2021.