Фунта на квадратен инч

Од Википедија — слободната енциклопедија
Манометар означен со psi (црвено) и kPa (црно)

Фунта на квадратен инч или поточно, фунта сила на квадратен инч (симболи: psi, lbf/in2, lbf/in2, lbf/sq in, lbf/sq in) е единица за притисок или напрегање од системот на англоамерикански единици. Единицата го претставува притисокот од една фунта (453,6 гр.)[1] врз површина од еден квадратен инч:

1 psi е приближно еднакво на 6 894,757 Pa, каде паскалот (Pa) е единица за притисок во SI системот.

Претворање[уреди | уреди извор]

Единици за притисок
паскал бар техничка атмосфера стандардна
атмосфера
Милиметар на
живиниот столб
(тор)
фунта на
квадратен инч
Pa bar at atm torr psi
1 Pa ≡ 1 N/m2 10−5 1,0197×10−5 9,8692×10−6 7,5006×10−3 145,04×10−6
1 bar 105 ≡ 106 dyn/cm2 1,0197 0,98692 750,06 14,5037744
1 at 0,980665 ×105 0,980665 ≡ 1 kp/cm2 0,96784 735,56 14,223
1 atm 1,01325 ×105 1,01325 1,0332 p0 760 14,696
1 torr 133,322 1,3332×10−3 1,3595×10−3 1,3158×10−3 = 1 mmHg 19,337×10−3
1 psi 6,895×103 68,948×10−3 70,307×10−3 68,046×10−3 51,715 ≡ 1 lbF/in2


Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. фунта (avoirdupois) Архивирано на 17 декември 2013 г. - Лексикон на македонскиот јазик, он.нет

Надворешни врски[уреди | уреди извор]