Милиметар на живиниот столб

Од Википедија — слободната енциклопедија

Милиметар на живиниот столб (mmHg, ммжс) е единица за притисок со сооднос од 760 на 1 стандардна атмосфера, приближно еднаква на еден милиметар на жива во столбот на барометар.

Единицата е наречена и „тор“ (Torr) во чест на италијанскиот физичар Еванџелиста Торичели (1608-1647) кој ја открил законитоста на притисокот во тенок сад и го изумил барометарот (1644).[1]

Милиметар на живиниот столб

Разлика во метрологијата[уреди | уреди извор]

Имињата милиметар на живиниот столб и тор се сметаат за синонимни во сите полиња освен во метрологијата, која прави разлика помеѓу нивните вредности. Оваа разлика е помала од една седуммилионтина (0,000015%), што е многу мал износ, па затоа се смета за занемралива во сите полиња вон метрологијата.

Еден милиметар жива по дефиниција изнесува 133,322387415 Pa (13,5951 г/см3 × 9,80665 м/с2 × 1 мм ), земајќи ги предвид густината на живата и забрзувањето на Земјината тежа.

Торот се дефинира како 1760 од една атмосфера, додека пак атмосферата се дефинира како 101,325 kPa. Затоа, 1 тор е еднаков на 1101325 Pa. Децималниот облик на дропката (133,322368421...) е бесконечно долг (во периода).

Разликата помеѓу милиметарот на живиниот столб и торот е дадена со следниов однос:

  • 1 Torr = 0,999999857533699... mmHg
  • 1 mmHg = 1,000000142466321... Torr

Споредба[уреди | уреди извор]

Единици за притисок
паскал бар техничка атмосфера стандардна
атмосфера
Милиметар на
живиниот столб
(тор)
фунта на
квадратен инч
Pa bar at atm torr psi
1 Pa ≡ 1 N/m2 10−5 1,0197×10−5 9,8692×10−6 7,5006×10−3 145,04×10−6
1 bar 105 ≡ 106 dyn/cm2 1,0197 0,98692 750,06 14,5037744
1 at 0,980665 ×105 0,980665 ≡ 1 kp/cm2 0,96784 735,56 14,223
1 atm 1,01325 ×105 1,01325 1,0332 p0 760 14,696
1 torr 133,322 1,3332×10−3 1,3595×10−3 1,3158×10−3 = 1 mmHg 19,337×10−3
1 psi 6,895×103 68,948×10−3 70,307×10−3 68,046×10−3 51,715 ≡ 1 lbF/in2


Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Во почетокот на 1640-тите, разни научници направи со вода слични на барометарот (погл. Историја на барометарот (англиски)).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]