Квадратен инч

Од Википедија — слободната енциклопедија

Квадратен инч (симб. ин²) квадратен палец или квадратен цолединица за површина еднаква на плоштината на квадрат со страна од еден инч. Најчести меѓународни симболи се: sq in, in², а понекогаш се среќава и "^2.

Ова е мошне распространета едиинца во САД и Велика Британија.

Изразено во други единици за површина[уреди | уреди извор]

1 квадратен инч[1] е еднаков на: (надредните црти означуваат периода)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. под претпоставка дека се работи за меѓународен инч