Квадратен метар

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Квадратен сантиметар)
Квадратен метар од пластични цевки

Квадратен метар (симбол: м2 или ) — изведена SI-единица мерка за плоштина (површина). Тој е дефиниран како површина што ја опфаќа квадрат чија должина на страната изнесува еден метар. Оваа единица мерка е изведена од основната мерка за должина — метар, која пак е дефинирана како должина на патеката што светлината ја изминува во апсолутен вакуум за време од 1/299.792.458 секунди.

Еден метар квадратен е еднаков на:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]