Прејди на содржината

Фрига Хауг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фрига Хауг

Фрига Хауг ( германски: Frigga Haug, б. 28 ноември 1937 година, Мулхеим-на-Рур ) е социолог, филозоф и претставник на марксистичкиот феминизам. Основач на методот на колективни сеќавања ( германски: Erinnerungsarbeit ). Во 1979 година, заедно со нејзиниот сопруг Волфганг Фриц Хауг, го основала Народниот универзитет во Берлин германски: Volks-Uni ).

Избрани списи[уреди | уреди извор]

  • Vorlesung zur Einführung in die Erinnerungsarbeit. Хамбург: Аргумент-Верлаг, 1999 година
  • Erinnerungsarbeit. Хамбург: Аргумент-Верлаг, 2001 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]