Фреквенциска модулација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Приказ на модулацијата. Најгоре – информациски сигнал. Средина – амплитудно модулиран носител. Најдолу – фреквенциско модулиран носител.

Фреквенциска модулација[1][2][3][4]) – вид на аголна модулација при која носечката фреквенција се менува пропорционално на сигналот на корисната информација. Амплитудата на носечката фреквенција е константна. Со амплитудната и фазната модулација, претставува една од трите основни видови модулации.

Ако сигналот на информацијата е аналоген сигнал (глас, музика), носечката фреквенција ќе се менува континуално во одреден фреквенциски опсег. Ако сигналот на информација е дигитален сигнал, носечката фреквенција може да има две или повеќе дискретни вредности. Во наједноставниот облик, бинарната дигитална фреквенциска модулација, фреквенцијата се одржува на една вредност за дигиталната нула, а на друга за единицата.

Фреквенциска или фазна модулација?[уреди | уреди извор]

Фреквенциската и фазна модулацијафазната модулација се многу слични, не е можно да се менува фазата без промена на фреквенцијата и обратно. Ги разликуваме само по тоа која особина на носителот директно се менува. Ако директно се менува фреквенцијата, а индиректно фазата, станува збор за фреквенциска модулација. Ако директно се менува фазата, а индиректно фреквенцијата, станува збор за фазна модулација.

Примена[уреди | уреди извор]

Комерцијалните радиостаници во опсегот на ултракратките бранови (УКБ) ја користат фреквенциската модулација. Исто така се користи и за пренос на звук во безжичниот телевизискиот систем, и многу други жични и безжични комуникациски системи.

Предност на фреквенциската над амплитудната модулација во радиокомуникациите е поголемата отпорност на пречки, а мана ѝ е поширокиот ширина на фреквенциски опсег.

Можни облици на модулација[уреди | уреди извор]

Да го разгледаме математичкиот израз за синусоидален бран:

v = Vp sin (2πft+θ) или

v = Vp sin (ωt+θ)

каде

Од изразот може да се види дека постојат три начини на модулација во зависност од тоа на кој начин се менува носителот. Тоа се амплитудната, фреквенциската и фазната модулација.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Принципи телекомуникација, Мирослав Л. Дукић, Академска мисао, Београд. Фреквенциска модулација
  2. Основи телекомуникација: зборник решених проблема, Зорка Д. Стојановић, Мирослав Л. Дукић, Зоран Р. Петровић, Зоран С. Добросављевић, Наука, Београд.Фреквенциска модулација
  3. Основи електронике, Радио-предајници и радио-пријемници, Државни секретаријат за народну одбрану, Београд, (1967). стр. 176.
  4. Војна енциклопедија, Седми том, 1974, Београд: Војноиздавачки завод. стр. 649.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Tomasi, Wayne (2001). Electronic Communication Systems, Fundamentals Through Advanced (изд. 4th.). Prentice Hall. ISBN 978-0-13-022125-4.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]