Прејди на содржината

Замав

Од Википедија — слободната енциклопедија
Синусоиден бран.1)Амплитуда(врвна амплитуда).2)Врв-врв амплитуда.3)Делотворна вредност на променлива величина.4)Период(периода)на осцилација.

Замав или амплитуда (од лат. amplitudo) — најголемата вредност што ja достига во текот на еден период некоја големина што е подложна на периодични промени.[1]

  1. „амплитуда“ — Лексикон на македонскиот јазик