Фобетор

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фобетор („страв“), (Икел или Икелос) во старогрчката митологија, е еден од Онеирите, персонификација на кошмарните соништата.

Според Хесиод,[1] Фобетор е син на Никта, божицата на ноќта која го родила сама, по пат на партеногенеза, додека според Цицерон,[2] татко е Ереб, богот на темнината.

Фобетор има способност да се појавува во светот на смртниците под маската на разни животни и да ја промени нивната форма за да комуницира со нив откако ќе се разбудат. Тој е персонификација на кошмарите и во соништата се појавува во форма на животни и чудовишта.

Меѓу боговите, тој е познат под вистинското име Икел („привид“). Заедно со своите браќа, тој престојува во земјата на соништата, дел од подземјето.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Хесиод, Теогонија, 212
  2. Цицерон, De Natura Deorum 3.17.