Флувестрант

Од Википедија — слободната енциклопедија
Флувестрант
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • D
Начин на издавање
  • (Само со рецепт)
Начин на
примена
Интрамускуларна инјекција
Фармакокинетички податоци
Врзување за белковините99%
Полувреме на елиминација40 days
Назнака
CAS-број129453-61-8
ATC кодL02BA03
DrugBankAPRD00654
Хемиски податоци
ФормулаC32H47F5O3S
Моларна маса606.772 g/mol
  (провери)

Флувестрант, познат и под називор ICI 182,780 е лек кој се користи за третман на хормон рецептор-позитивен метастазиран рак на градите кај жени кои се наоѓаат во менопауза кај кои болеста не е ставена под контрола како резултат на примена на анти-естрогена терапија.

Флувестрант го произведува формата AstraZeneca и може да се најде под трговскиот назив Фаслодекс (Faslodex).

Надворешни врски[уреди | уреди извор]