Прејди на содржината

ATC код L02

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
L Антинеопластици и имуномодулатори
L01 Антинеопластични агенси
L02 Ендокрина терапија
L03 Имуностимуланси
L04 Имуносупресанти

ATC-кодот L02 — „Ендокрина терапија“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата L02 е дел од анатомската група L Антинеопластици и имуномодулатори.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QL02...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

L02A Хормони и сродни агенси[уреди | уреди извор]

L02AA Естрогени[уреди | уреди извор]

L02AA01 Диетилстилбестрол
L02AA02 Полиестрадиол фосфат
L02AA03 Етинилестрадиол
L02AA04 Фосфестрол

L02AB Прогестогени[уреди | уреди извор]

L02AB01 Мегестрол
L02AB02 Медроксипрогестерон
L02AB03 Гестонорон

L02AE Аналози на гонадотропиноослободувачки хормон[уреди | уреди извор]

L02AE01 Бусерелин
L02AE02 Леупрорелин
L02AE03 Госерелин
L02AE04 Трипторелин
L02AE05 Хистрелин

L02AX Други хормони[уреди | уреди извор]

L02B Хормонски антагонисти и сродни агенси[уреди | уреди извор]

L02BA Анти-естрогени[уреди | уреди извор]

L02BA01 Тамоксифен
L02BA02 Торемифен
L02BA03 Фулвестрант

L02BB Анти-андрогени[уреди | уреди извор]

L02BB01 Флутамид
L02BB02 Нилутамид
L02BB03 Бикалутамид
L02BB04 Ензалутамид
L02BB05 Апалутамид
L02BB06 Даролутамид

L02BG Ароматаза инхибитори[уреди | уреди извор]

L02BG01 Аминоглутетимид
L02BG02 Форместан
L02BG03 Анастрозол
L02BG04 Летрозол
L02BG05 Ворозол
L02BG06 Ексеместан

L02BX Други хормонски антагонисти и сродни агенси[уреди | уреди извор]

L02BX01 Абареликс
L02BX02 Дегареликс
L02BX03 Абиратерон

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.