Филип Меланхтон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Меланхтон од 1537.
Портрет на Меланхтон од 1537.

Филип Шварцерд (германски: Philipp Schwartzerdt) познат како Филип Меланхтон (Melanchthon) бил германски теолог и верски реформатор. Тој се смета за еден од основачите на лутеранството, заедно со Лутер . Двајцата биле познати по ставовите за претерување во однос на светците, простување на гревовите врз основа на добронамерност и ритуал на покајанието. Тие тврделе дека овие дела не донесуваат спасение. Меланхон воспоставил разлика помеѓу „законите“ и „евангелијата“, што е една од основните идеи во лутеранството. Законот е даден во Стариот и Новиот завет, додека Евангелието се однесува на дарот на благодатта Божја, која се стекнува со вера во Исус Христос. [1]

Тој е автор на Аугсбуршката исповед од 1530 година во која е претставена главната лутеранска верска доктрина.

Литература[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Richard 1898, стр. 379.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]