Фанта

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фанта

Фантабезалкохолен пијалак кој го произведува компанијата „Кока-кола“. Кога „Кока-кола“ не можела да се продава во Нацистичка Германија поради проблеми околу транспортот настанати по Британското и Француското објавување војна во 1939 година, компанијата Кока Кола започнала со производство на фанта за да го задржи профитото во земјата и за време на војна.[1]

Кока-кола“ ја вовела фанта и во Америка по Втора светска војна, а во 1960 година го откупила брендот. Најпопуларен укус на фанта е портокал, достапен во 180 земји ширум светото. Според количеството Бразил е најголемиот потрошувач на фанта во светот.

Фанта, исто така е попопуларна во Европа, отколку во Америка. Постојат преку 70 различни вкусови на фанта, поголемиот дел од нив достапни само во одередени земји. На пример, во Романија постои фанта Шоката која е правена според традицијата на романското пиење Соката. Некои исти вкусови носат различни маркетинг имиња.

Наводи[уреди | уреди извор]