Фазна контрола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Поправен напон регулиран со фазна контрола

Фазна контрола ( PFC ), исто така наречена фазно сечење или „фаза на агол контрола“, е метод за ограничување на моќноста, применет на наизменични напони. Работи со модулирање на тиристор, SCR, триак, тиратрон или други вакви затворени уреди слични на диода во и надвор од спроводливоста во однапред одредена фаза на применетата бранова форма.

Фазаната контрола (PFC) често се користи за контрола на количината на напон, струја или моќност што напојувањето го напојува со својот товар. Ова го прави за да создаде просечна вредност на нејзиниот излез. Ако напојувањето има DC излез, неговата временска основа не е важна за да се одлучи кога да се пулсира напојувањето вклучено или исклучено, бидејќи вредноста што ќе се пулсира вклучена и исклучена е континуирана.

PFC се разликува од модулацијата со ширина на пулсот (PWM) по тоа што се однесува на напојувања што излегуваат од модулирана бранова форма, како што е синусоидалната AC бранова форма што ја издава националната мрежа. Тука, станува важно за напојувањето да пулсира вклучено и исклучено во правилна позиција во циклусот на модулација за да се постигне позната вредност; на пример, контролорот може да се вклучи на врвот на брановата форма или во нејзината база ако не се земе предвид временската основа на циклусот.

Фазните контролери го земаат своето име од фактот дека тие активираат пулс на излез во одредена фаза од циклусот на модулација на влезот. Во суштина, PFC е контролер кој може да се синхронизира со модулацијата присутна на влезот.

Повеќето контролни контроли кои работат со фаза, користат тиристори или други уреди за вклучување во цврста состојба како нивни контролни елементи. Контролорите засновани на тиристор можат да користат тиристори за исклучување на портата (GTO), дозволувајќи им на контролорот не само да одлучи кога да го вклучи излезот, туку и кога да го исклучи, наместо да чека да се врати брановата форма на нула.

Намалување на излезот со префрлање[уреди | уреди извор]

Фазен контролер, како напојување со вклучен режим на топологија на бак, е во состојба да испорача максимум на излез еднаков на оној што е присутен на неговиот влез, минус сите загуби што се појавуваат во самите контролни елементи. Под услов модулацијата за време на секој циклус да биде предвидлива или повторлива, како што е на електричната мрежа на националната мрежа, за да се добие излез помал од неговиот влез, контролата со фазен режим едноставно се исклучува за даден фазен агол на циклусот на модулација на влезот. Со активирање на уредот во спроводливост под агол на фаза поголем од 0 степени, точка по започнувањето на циклусот на модулација, дел од вкупната енергија во рамките на секој циклус е присутен на излезот.

„Зголемување“ со омаловажување[уреди | уреди извор]

За да се постигне ефект сличен на „поттик“, дизајните на PFC мора да бидат деградирани така што максималното присуство на влезот да биде поголемо од номиналните барања за излез. Кога снабдувањето е вклучено или работи под номинални услови, контролорот континуирано дава помалку од 100% од својот влез. Кога е потребно засилување, контролорот испорачува процент поблизу до 100% од максималниот достапен влез.

Дератирањето на регулаторите со напојување во мрежата, со фаза на работа е важно затоа што тие често се користат за контрола на оптоварувања на отпор, како што се грејни елементи. Со текот на времето, отпорноста на грејните елементи може да се зголеми. За да се земе предвид ова, контролата со фазен режим мора да може да обезбеди одреден степен на дополнителен напон за да се извлече истата струја на греење низ елементот. Единствениот начин да се постигне ова е намерно да се дизајнира снабдувањето за да се потребни помалку од 100% од циклусот на модулација на влезот кога елементите за првпат се ставаат на место, прогресивно отворајќи го напојувањето кон испорака на 100% од циклусот на влезна модулација како што стареат елементите.

Апликации[уреди | уреди извор]

Најчеста примена е во прекинувачите за затемнетост за контрола на домашно осветлување.

За индустриски апликации претходно, како снабдување за такви елементи се користеле исклучително скапи и тешки повеќе-прислушувани трансформатори, при што соодветната чешма за ликвидација беше поврзана со елементот за да се добие посакуваната температура. Ова ја ограничи резолуцијата на температурата на бројот на достапни комбинации на чешми. Тие честопати се наоѓаат во контролорите дизајнирани за опрема како што се електрични печки и печки.

Во модерната, обично голема моќна опрема, трансформаторот се заменува со контролори со погон што го поврзуваат товарот директно со мрежата, што резултира во значително поевтин и полесен систем. Сепак, методот обично е ограничен на употреба во опрема што би било нереално без него. Ова е затоа што отстранувањето на мрежниот трансформатор значи дека товарот има електричен континуитет со влезот. За индустриските печки и печки, влезот е честопати национална мрежа наизменична струја, којашто е електрично повикувана на земја. Со излезот на контролорот упатен на земја, корисникот треба да биде само во контакт со земјата и еден од излезните терминали за да ризикува да добие електричен удар. Со многу опрема со голема моќност што работат од трифазни 415 V, влезови со голема струја и има заштитено (заземјно) присутно кабина или рамка, ова е сериозен ризик што мора внимателно да се процени.

Историја[уреди | уреди извор]

Првиот патент за фазни контролери произлегува од 1912 година.  Сепак, реализацијата за првпат била можна во 1920-тите, кога станале достапни исправувачите на вентил со жива-лак со контролни мрежи. Сепак, овој метод на регулација на напонот не бил вообичаен во тоа време, поради ограничувањата на вентилите на живиот лак. Таа стана широко распространета со пронаоѓањето на тиристори во цврста состојба на крајот на 1950-тите.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Контролори со пукање