Унгарска работничка народна партија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Унгарска работничка народна партија
Magyar Dolgozók Pártja
Прв водачМаќаш Ракоши
Последен водачЈанош Кадар
Основана14 јуни 1948
Распуштена31 октомври 1956
Спојувајќи гиУнгарска комунистичка партија и Социјал-демократска партија на Унгарија
НасленикУнгарска социјалистичка работничка партија
Идеологијакомунизам,
марксизам-ленинизам
Меѓународна припадностИнформбиро
Знаме
[[Политика на Унгарија]]
[[Список на политички партии во Унгарија|Политички партии]]
[[Избори во Унгарија|Избори]]

Унгарска работничка народна партија (унгарски: Magyar Dolgozók Pártja) или скратено УРНП (унгарски: MDP) — владејачка комунистичка партија во Унгарија во периодот од 1948 до 1956 година. Партијата била основана со спојувањето на Унгарската комунистичка партија и Социјал-демократската партија на Унгарија.[1] Ориентацијата на партијата била за тесен сојуз на Унгарија со СССР и истата ја поддржувала марксистичко-ленинистичката идеологија во нејзината сталинистичка варијанта. Партијата фактички се распаднала и била званично распуштена за време на Унгарската револуција од 1956 година. Нејзин наследник станала Унгарска социјалистичка работничка партија.

Раководители на партијата[уреди | уреди извор]

Претседател
Генерален секретар на Централниот комитет
Прв секретар на Централниот комитет

Партиски конгреси[уреди | уреди извор]

Партијата ги одржала следните конгреси:

  • Обединувачки конгрес (13—14 јуни 1948, Будимпешта) — партијата била основана;
  • II конгрес (28 февруари — 2 март 1951, Будимпешта) — одлучено било значително зголемување на контролните броеви во првиот петгодишен план (1950—1954); и
  • III конгрес (24—30 мај 1954, Будимпешта) — поднесени биле резултатите од првиот петгодишен план, биле одобрени контролните броеви во вториот петгодишен план(1955—1959) и било дискутирано прашањето за народниот фронт.

По создавањето на Унгарската социјалистичка работничка партија, конгресите продолжиле да се бројат како IV, V, VI итн.

Број на членови[уреди | уреди извор]

Во 1948 година, вкупното членство на партијата изнесувало околу 1 милион, а во 1949 истото се намалило на околу 900 илјади членови.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Neubauer, John, and Borbála Zsuzsanna Török. The Exile and Return of Writers from East-Central Europe: A Compendium. New York: Walter de Gruyter, 2009. p. 140