Унгарска Народна Армија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Униформа на полициските сили на УНА.

Унгарската народна армија УНA ( унгарски: Magyar Néphadsereg) била војската на Унгарската Народна Република од 1951 до 1990 година. Таа само видела борба еднаш за време на своето постоење, кога му помогнала на Советскиот Сојуз да ја уништи Прашката пролет. Таа ги одржувала тесните врски со Варшавскиот пакт заедно со другите земји од Источниот блок. Армијата се распуштила во 1989 година и ја задржала својата сегашна форма преку Армијата на Унгарија.

Историја[уреди | уреди извор]

По создавањето на УНА од 1948 година, сојузниците и Советскиот Сојуз ѝ дозволиле да имаат 65.000 вооружени војници и воздухопловни сили со 5.000 лица и 90 авиони. Првиот министер за одбрана, Михај Фаркаш целосно го засновал УНА врз сталинизмот до смртта на Јосиф Сталин во 1953 година. УНА го имитирала политичкиот комесар на Советската Армија, во кој членови на партијата можеле да ги предаваат идеите на марксизмот-ленинизмот на војниците на УНА. По смртта на Сталин, десталинизацијата ја зафатила УНА, што брзо доведело до оставка на Фаркаш како министер за одбрана. Во 1956 година Советската армија ја нападнала Унгарија поради револуциите што се одвивале. Како резултат на тоа, Советите го одзеле поголемиот дел од опремата на УНА и ги растуриле воздухопловните сили. Во 1959 година тие започнале со обновата на УНА и новиот унгарски водач Јанош Кадар , побарал 200.000 советски војници да останат во земјата, што довело до тоа владата повеќе да се потпре на Советите, што доведувале до влошување на УНА. Во 1968 година се приклучила на советските трупи во нападот на Чехословачка и враќањето на редот во Прага. Од мобилизираните 4 биле убиени во несреќи. Советските трупи ја опуштиле контролата за време на ерата на Михаил Горбачов , а Унгарија подоцна станала демократска република . Додека се придвижила од социјализмот, УНА била претворена во новиот модел, официјално распуштајќи ја УНА и задржувајќи ја својата сегашна форма во унгарските сили за одбрана .[1][2]

Состав[уреди | уреди извор]

Работната сила на УНА до 1989 година била околу 100.000, а околу 64.000 биле регрути. Имала најмал број авиони и најмалку опрема во Варшавскиот пакт. Се состоела од унгарската копнена сила и унгарските воздухопловни сили. На копнените сили отпаѓаа 77 отсто од УНА.[3]

Организација[уреди | уреди извор]

Војници на УНА на парада на 4-ти април.

УНА има две гранки:

 • Копнени сили
 • Воздухопловна и воздушна одбрана

Ограноците кои не биле под Министерството за одбрана беа следниве:

 • Народна национална полиција [4]
 • Народна полиција за безбедност [5]
 • Државна гранична полиција [6]
 • Работнички гарда [7]

Комбинираната сила на УНА во 1989 година била 100.000 лица.

Ред на Битката кај унгарската народна армија, 1963 година. [8]

Опрема[уреди | уреди извор]

Во 1950-тите Армијата била опремена со тенкови Т-34/85 , како и 68 ИС-2 , кои биле во служба помеѓу 1950 и 1956 година. По операцијата на Унгарската револуција од 1956 година, сите биле вратени во Советскиот Сојуз.[9]

Армијата имала 1.200 Т-54 и Т-55 тенкови во 1988 година. Исто така имала околу 100 советски произведени Т-72 во својот инвентар. Артилеријата на УНА вклучува 225 M-1938 122   mm и 50 M-1943 или D-1 хаузици. Исто така, се вклучени 90 2S1 122mm и 20 2S3 152mm самоодни оружја.[10]

Воена регрутација[уреди | уреди извор]

Повеќето регрути биле слабо обучени и затоа биле користени како работнички сили. Сите регрути мораа да поминат низ неколку недели обука за пушки пред да одат во работнички гранки. За време на периодот на регрутација мислењето кон УНА станало многу негативно и предизвикало многу млади мажи да се изјаснат зошто не треба да се подготвуваат (главно лажни медицински изговори).[11]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Hungary Sovietization - Flags, Maps, Economy, History, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System“. Посетено на 2016-09-28.
 2. „Hungary State Security Forces and the Revolution - Flags, Maps, Economy, History, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System“. Посетено на 2016-09-28.
 3. Pike, John. „Hungarian People's Army (HPA)“. Посетено на 2016-09-28.
 4. „Hungary National Police - Flags, Maps, Economy, History, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System“. Посетено на 2016-09-28.
 5. „Hungary Security Police - Flags, Maps, Economy, History, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System“. Посетено на 2016-09-28.
 6. „Hungary Border Guard - Flags, Maps, Economy, History, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System“. Посетено на 2016-09-28.
 7. „Hungary Workers' Guard - Flags, Maps, Economy, History, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System“. Посетено на 2016-09-28.
 8. „A T-55 harckocsi legendája III/3.rész“. 6 September 2017.
 9. http://epa.oszk.hu/01600/01639/00008/pdf/EPA01639_elso_szazad_2012_tel_061-069.pdf
 10. „Hungary Ground Forces - Flags, Maps, Economy, History, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System“. Посетено на 2016-09-28.
 11. „Hungary Conscript Programs - Flags, Maps, Economy, History, Climate, Natural Resources, Current Issues, International Agreements, Population, Social Statistics, Political System“. Посетено на 2016-09-28.