Уашитсу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Традиционално уашитсу.

Уашитсу [washitsu (和室)], што значи „простории во јапонски стил“ и на англиски јазик честопати нарекувана „соба за татами“, е јапонска просторија со традиционално подно под татами.[1] Вашитсу обично има и лизгачки врати (фузума), наместо врати со шарки помеѓу просториите. Можеби имаат шоџи и, ако одредената просторија треба да служи како просторија за прием на гости, може да има токонома (газебо за украсни предмети).

Во минатото, скоро сите јапонски простории биле уашитсу, а Јапонците спиеле на футони поставени на татами и седеле директно на татами или на забутон поставен на татами. Во денешно време, многу јапонски куќи имаат само едно уашитсу, кое понекогаш се користи за забава на гости, а повеќето соби се во западен стил. Многу нови градежни јапонски апартмани воопшто немаат уашитсу, наместо тоа, користат подови од линолеум или дрвени подови.

Ова уашитсу има татами и шоџи (врати).

Големината на уашитсу се мери со бројот на татами, користејќи го контра зборот јоо [ ()], кои, во зависност од површината, се движат помеѓу 1,5м2 и 1,8м2. (Видете татами). Типична големина на просториите се шест или осум татами во приватен дом. Постојат и душеци со половина големина, како 4,5 татами просторија.

Мебелот во уашитсу може да содржи ниска маса на која едно семејство може да јаде вечера или да ги забавува гостите, додека седи на забутон или ниско столче, наменето за употреба на татами. Може да се обезбеди и котатсу, кој е одреден вид ниска маса што содржи греен елемент користен во зима; ова е особено важно бидејќи повеќето јапонски домови немаат централно греење.

Антонимот е јоошитсу [yōshitsu (洋室)], што значи „простории во западен стил“. Друг израз за уашитсу е нихонма (日本間), а соодветниот израз за јоошитсу е јоома [yōma (洋間)].[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Washitsu (Japanese-style room) 和室 わしつ at tjf.or.jp
  2. Japanese Kōjien dictionary, entries for "washitsu" and "yōshitsu"