Трета Мисија за верификација на Ангола на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија

Трета мисија за верификација на Ангола на Обединетите нации (UNAVEM-III) била мировна мисија која започнала да работи во Ангола во февруари 1995 година за време на граѓанската војна.[1] Таа била основана од Советот за безбедност на Обединетите нации во Резолуцијата 976.

Индиската армија придонела за оваа мисија на ООН со распоредување на една пешадиска баталјонска група (1000 лица) и една група на инженери (200 лица). Во овој период имало вкупно шест пешадиски баталјони групи во различни региони на Ангола (по една од Индија, Зимбабве, Замбија, Бразил, Бангладеш и Уругвај и исто така еден баталјон од Романија). Мандатот на групата Индиски пешадиски баталјон бил да обезбеди прекин на огнот помеѓу Анголската армија и бунтовниците UNITA (кои во тоа време имале контрола над повеќе од половина од земјата), а потоа да се организирало безбедно „квартирање“ на овие бунтовници откако UNITA ќе го фрлеле оружјето. Последователно, повеќето од артериските патишта што ги поврзувале главните региони во земјата биле физички отворени за сообраќај откако ги деминирале. Индиската армија првично испратила 14 Пенџаби како пешадиска компонента, а подоцна ги заменила со 16 гардисти.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Meisler, Stanley. United Nations: The First Fifty Years, 1997. Page 369.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]