Тоја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тоја во старогрчката митологија било име на повеќе личности.

Митологија[уреди | уреди извор]

  1. Хесиод во Теогонија ја наведува како една од Океанидите.[1] Нејзиното име означува умешност и некои извори даваат можност дека можела да биде Најада, но и Нефела или Аура.[2]
  2. Една од Нереидите која се појавува во ХомероватаИлијада“, но и според Хесиод и Хигин.[3]
  3. Амазонка која се борела во Ејетовата војска против трупите на Персеј, и која ја убил Гесандер.[4]
  4. Една од Адметовите кобили го имала оваа име.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology Greek Mythology Link: OCEANIDS; List of OCEANIDS, daughters of Oceanus and Tethys
  2. theoi.com: Okeanides; NAMES OF OKEANIDES
  3. Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology}- Greek Mythology Link: NEREIDS; List of NEREIDS
  4. Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology Greek Mythology Link: AMAZONS; List of AMAZONS
  5. Carlos Parada, 1997. Genealogical Guide to Greek Mythology Greek Mythology Link: BESTIARY; Animals, Monsters, Demons, and other creatures with unusual attributes