Тони Ердман

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Тони Ердман е германскo-австриска комедија-драма во режија, напишана и копродуцирана од Марен Аде . Главните улоги ги играат Петар Симонишек и Сандра Хилер .

Филмот, кој премиерно бил прикажан на Канскиот филмски фестивал, [1] [2] бил прогласен за најдобар филм од 2016 година од страна на Sight & Sound и други реномирани кино-списанија [3] [4] [5]

Филмот освоил пет награди на 29-тиот европски филмски фестивал : најдобар филм (прва награда за филм во режија на жена), најдобар режисер, најдобар сценарист, најдобар актер и најдобра актерка . [6] Исто така ја освоил наградата ЛУКС на Европскиот парламент . [7] Бил номиниран за најдобар филм на странски јазик на 89-то издание на Оскар, но изгубил од иранскиот филм Продавач . [8] [9]

Создавање[edit | edit source]

Ликот на Винфрид бил делумно базиран на сопствениот татко на Аде, кој носел неколку лажни заби што му ги дале како подарок со кои тој често се шегувал. [10] Таа исто така била под влијание на комичарот Енди Кауфман и Тони Клифтон . [11]

Филмот бил снимен во Букурешт поради тоа што многу германски компании почнале да работат таму на крајот на комунистичката ера, при што многу странски консултанти биле испратени за „промена на системот" и им помогнале на бизнисмените да стекнат профит. [12]

 1. „2016 Cannes Film Festival Announces Lineup“. IndieWire. конс. 14 April 2016. 
 2. „Cannes 2016: Film Festival Unveils Official Selection Lineup“. Variety. конс. 14 April 2016. 
 3. „The Best Films of 2016“. Sight & Sound. 20 January 2017. конс. 5 February 2017. 
 4. „Cahiers Du Cinema’s Top 10 Films Of 2016“. 29 November 2016. конс. 13 January 2017. 
 5. „Best Films of 2016 - Film Comment“. 13 December 2016. конс. 13 January 2017. 
 6. Brown, Mark (11 December 2016). „Toni Erdmann sweeps the board at European film awards 2016“. конс. 13 January 2017. 
 7. Roxborough, Scott (24 November 2016). 'Toni Erdmann' Wins European Parliament's Lux Film Prize“. The Hollywood Reporter. конс. 5 February 2017. 
 8. Samuelson, Kate. „Here Are the 2017 Oscar Nominations“, „Time“, 24 јануари 2017.
 9. Shoard, Catherine. „The Salesman wins best foreign language Oscar“, „The Guardian“, 26 февруари 2017.
 10. Roxborough, Scott. „Cannes: 'Toni Erdmann' Director Maren Ade Wants a Subsidy Quota for Women Filmmakers (Q&A)“. The Hollywood Reporter. конс. 18 May 2016. 
 11. Mottram, James. „Toni Erdmann's Maren Ade interview: Tarantino makes long films too“, „The Independent“, 31 јануари 2017. (на en-GB)
 12. Formo, Brian. „'Toni Erdmann': Maren Ade Talks Andy Kaufman and 'My Father the Hero' Parallels“, „Collider“, 26 декември 2016. (на en-US)