Тиргартен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Позицијата на Тиргартен во Берлин
Панорамски поглед кон Тиргартен

Тиргартен — населба во округот Мите, Берлин. Пред германското обединување, таа била дел од Западен Берлин .

Во Тиргартен постојат познати објекти на Рајхстагот и канцеларијата на германскиот канцелар, како и неколку амбасади. Бранденбуршката порта и Потсдамскиот плоштад се наоѓаат во источниот дел на Тиргартен, кој некогаш се граничил со Источен Берлин.

Тиргартен е наречен по паркот Тиргартен — најголемиот во градот.