Телема

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Симбол со кој се претставува Телема

Телема е филозофија на живеењето која се заснова врз правилото или законот „Прави што ти е волја“. Идеалот поврзан со „Прави што ти е волја“ и со зборот Телема е на Рабле, но целосно е развиен од страна на Алистер Кроули кој врз овој идеал основал религија наречена Телема.[1][2] Самиот збор потекнува од јазикот коине, со значење „волја“. Раните христијански писатели го користеле овој збор за да ја означат волјата на Бога, волјата на човекот, а понекогаш и волјата на противникот на Господ - ѓаволот.[3]

Во 16 век, Франсоа Рабле го употребил зборот Телема како име за измислената опатија во неговата позната книга Гаргантуа и Пантагруел[4] Единственото правило во таа опатија било „Прави што ти е волја“. Ова правило било запишано на вратата од една опатија во Медменхем, Англија, во вистинскиот живот кон средината на XVIII век.[5][6]

Истото правило било употребено во 1904 година од страна на Алистер Кроули[7] во неговата Книга на Законот. Терминот Телема Кроули го зел како име на филозофскиот, мистичниот и религиозниот систем кој самиот тој го развил. Овој систем содржи идеи од окултизмот, јога, од западниот и источниот мистицизам, и посебно од Кабала.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Алистер Кроули како гуру Archived 2016-02-05 на Wayback Machine во Хаос Интернејшнл, бр. 17.
 2. Greer, John Michael. The New Encyclopedia of the Occult, p. 478. Llewellyn Worldwide, 2003. ISBN 1-56718-336-0
 3. Рабле, Опатијата Телема Archived 2016-03-05 на Wayback Machine, retrieved 20 јули 2006.
 4. Rabelais, François.
 5. Encyclopedia Britannica (1911). Buckingham.
 6. "Francis Dashwood, who revived the Rablelais 'Abbey of Thelema'..." Adams, Ron. Екуменија Телема Archived 2009-02-06 на Wayback Machine во Ashé Journal, Бр. 4, 2004, стр. 71-78
 7. Skinner, Stephen (ed). The Magical Diaries of Aleister Crowley: Tunisia 1923, p.149, n. 12. Weiser, 1996. ISBN 0-87728-856-9
 8. Crowley, Aleister.Liber XIII vel Graduum Montis Abiegni: A Syllabus of the Steps Upon the Path, retrieved 7 јули 2006.

Извори[уреди | уреди извор]

 • Слободна енциклопедија на Телема (2005). Телема. 12 март 2005.
 • Телемапедија. (2004). Телема. 15 април 2006.

Литература[уреди | уреди извор]


Препорачано за читање[уреди | уреди извор]

 • Frater Choronzon, THE HELLFIRE CLUB AND OTHER SWINGERS Archived 2008-12-20 на Wayback Machine
 • Del Campo, Gerald. Rabelais: The First Thelemite Archived 2006-12-05 на Wayback Machine. The Order of Thelemic Knights.
 • Melton, J. Gordon (1983). "Thelemic Magick in America." Alternatives to American Mainline Churches, ed. Joseph H. Fichter. Barrytown, NY: Unification Theological Seminary.
 • Starr, Martin P. (2004) A Hundred Years Hence: Visions of a Thelemic Future (Conference Paper presented at the Thelema Beyond Crowley )
 • Starr, Martin P. (2003). The Unknown God: W.T. Smith and the Thelemites. Bolingbrook, IL: Teitan Press.
 • van Egmond, Daniel (1998). "Western Esoteric Schools in the Late Nineteenth and Early Twentieth Centuries." in van den Broek, Roelof and Hanegraaff, Wouter J. Gnosis and Hermeticism From Antiquity To Modern Times. Albany: State University of New York Press.
 • Voxfire, Thomas (2004). "Something from Nothing: the Essence of Creation" in Essays for the New Aeon Archived 2009-02-06 на Wayback Machine. Retrieved April 5 2005.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Портал:Религија

Portal.svg

 

Телема списанија[уреди | уреди извор]

Поткаст[уреди | уреди извор]